Lidt om foto-deling i cyberspace

Nogen gange så undrer jeg mig, når jeg ser de billeder, som folk vil dele med venner, bekendte – eller hele verden. Er det mon kun mig, der har det sådan?

Hvorfor denne undren? Lad os bare tage udgangspunkt i Facebook. F.eks. når folk oploader 50 billeder fra samme “begivenhed” og 20 af billederne er taget indenfor samme minut og af samme motiv. Ja, hvis man kunne sætte Facebook op i tempo, når billederne skal vises, så kunne det faktisk blive til en lille film, hvor div. statister/motiver på billederne bevæger sig en lille bitte smule. Imponerende eller?? Nej det synes jeg faktisk ikke. Pil dog et billede eller to ud, som virker som fuldtræffere af den serie på 20 næsten helt ens billeder (og gem de resterende 18 på din harddisk eller hvor du gemmer den slags). Det vil gøre det lidt mere spændende at kigge i dit Facebook-fotoalbum.

Jeg forstår altså heller ikke, at folk lægger rystede og uskarpe billeder ud i deres albums (det kan være noget andet, når det lige er et hurtigt billede, der oploades via mobil på ens væg). Det kan også godt forekomme for mig, men det skal godt nok være et motiv, der er mere end bare almindelig. Som f.eks et koncertbillede – det kan jeg ikke lige umiddelbart tage om. Men det er tydeligt, at det ikke er en indstilling, som jeg deler med alle andre. Eller måske er det synet hos mig eller dem, det er galt med, men jeg synes bare ikke, at der er ret meget charme ved rystede og uskarpe billeder. Det er heller ikke altid, at jeg sletter dem (men jeg holder dem som regel for mig selv), men ofte må jeg sige til mig selv, at det vel nok bare var ærgerligt og så trykke på “delete”

Dejligt er det også, når mine Facebookvenner vil dele deres feriefotos fra de varme lande med os andre. Det synes jeg er mægtig dejligt, men jeg bliver en anelse skuffet, når der ikke er en eneste undertekst på billederne, som fortæller bare lidt om, hvad det er man ser. Fint, at jeg i albummet kan se, at vi er i Kina 2010, og at jeg kan kende “Den kinesiske Mur”, men det ville bare være en rigtig interessant oplevelse at kigge i disse albums, hvis der var lidt opklarende tekster på. Jeg er sikkert ikke den eneste, der ikke kender Kina, som min egen bukselomme (dvs bukselommen kender nok Kina, for den er muligvis født der….. men det er en anden snak).

Så er der jo også det der med at blive tagget på div. billeder på Facebook. Er jeg den eneste, der ikke altid synes det er super-duper? Jeg vil gerne selv være lidt herre over, hvilke billeder, der “udstilles” af mig på Facebook og andre steder. Personligt har jeg besluttet, at jeg ikke tagger andre på mine billeder med mindre jeg føler mig rimelig overbevist om, at det er et ok billede at blive tagget på. Jeg synes at et gammelt klassebillede er ok ,og gode og vellignende billeder fra “neutrale” begivenheder, der ikke udstiller en på en negativ facon kan også være ok. Men f.eks synes jeg,at det er meget dårlig stil at tagge folk, der er småfulde og har en halv pizza hængende på hagen. Gad du selv, at det var det, som gud og hver mand kunne se, hvis de søgte inde på billeder af dig? Ikke fordi jeg selv er så nervøs for at havne på sådan et billede, for jeg er nok lidt for ædruelig til,at havne i den situation.

Men foto-pli………. Har jeg ret i bare lidt af det, som jeg skriver?

3 tanker om “Lidt om foto-deling i cyberspace”

 1. Du har helt ret. jeg sad faktisk her i aften her på facebook og tankte det samme. jeg ligger heller ikke ALT på facebook og vælger også hvilke jeg lægger ud og hvilke situationer. Noget andet der undre mig er folk der brokker sig over en chef eller en kollega i en status..som min lillesøster kan finde på. Jeg tænker tit..at hun tør!? Man skal i det hele taget omgået facebook og andre sociale medier med omhu 🙂

 2. Kloge ord….har faktisk oplevet at blive tagget på facebook på nogle billeder fra en rigtig abefest som vi holdt i et helsecenter hvor jeg arbejdede i mine unge dage….mindre flatterende!!!!
  Jeg bemærkede at en af mine facebook venner havde lagt et billede ind af hendes datter hvor hun var split ragendes nøgen og fotograferet forfra dvs. man kunne se alt. Det er jo for os normale ganske uskyldigt, men for andre kan det jo misbruges på det groveste….

 3. Hej Berit.
  Jo jo jeg er skam enig. Men det med at blive tagget, har jeg en kommentar.
  Jeg har det sådan at jeg hellere end gerne vil tagges på samtlige billeder af mig! Jeg vil gerne vide hvilke billeder der ligger af mig på nettet! Tænk hvis der var nogen der lagde nogle uheldige billeder ud, og jeg ikke havde opdaget det, fordi jeg ikke lige fik set det album?
  Så vil jeg hellere blive tagget på alle billeder af mig, og hvis jeg ikke bryder mig om det, spørger jeg personen der har lagt dem ud, om han/hun vil være sød at slette dem igen. Og ellers kan man jo altid untagge sig selv hvi sman ikke vil være tagget.
  Men jeg giver dig ret i det andet. Jeg tænker som regel over hvad jeg ligger ud.

  Stine 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *