Fuji – update efter kontrolscanning

I sidste uge var jeg til kontrolscanning med Fuji.

Det er den første kontrol, siden vi startede med hjertemedicinen Vetmedin. Jeg har egentlig forsøgt at lade være med at tænke alt for meget på det hele; Fujis prognose, div. hensyn, måske begrænsninger, arvelighed osv. Det lykkedes kun mere eller mindre. Jeg har været chokeret, bekymret, frustreret og fortvivlet. Men jeg har også været glad for at opdage, at der faktisk var noget galt, og at det forventeligt kunne behandles.

Fuji troner på badebroen

Men så alligevel, så har jeg jo ikke vidst, om behandlingen havde nogen effekt på Fuji, for jeg synes ikke rigtig, at jeg selv har kunnet se eller mærke nogen forskel efter, at hun var begyndt på medicinen. Men jeg har reelt heller ikke sådan toppresset hende.

Jeg havde skubbet kontrollen lidt i baggrunden, men jeg må indrømme, at jo tættere jeg kom på dagen, så var jeg alligevel nervøs. Tænk nu, hvis scanningen viste en negativ udvikling med hjertet?? Eller at medicinen bare ingen effekt havde? Tanken om det, skræmte mig faktisk. For i mine øjne ville det betyde, at jeg så havde Fuji på lånt tid (mere end man egentlig altid har med levende væsener). Den tanke var jeg bare nødt til at skubbe fra mig og lade være med at bruge energi på.

Fuji er den eneste af mine hunde, der kan se en “idé” i løbeænderne

På Bygholm Dyrehospital var de to dyrlæger til at scanne Fuji denne gang. Gustaf er deres meget garvede kardiolog. Ud over ham, så var Regitze, som udførte scanningen sidste gang også med ved denne scanning. Det var meget betryggende for mig på en eller anden måde, at de var to til at overvære scanningen og konkludere. De var faktisk også to til at konkludere første scanning, da resultaterne blev konfereret telefonisk, før jeg fik resultatet ved første scanning.

Jeg har jo været igennem fornægtelsesfasen, hvor jeg tænkte, at scanningen ikke var rigtig, og at de tog fejl. Jeg har så mindet mig selv om de ting, som peger i den retning, at sommerens scanning talte sandt. Jeg kunne dengang selv se med mine egne øjne, at hjertet ikke pumpede fantastisk. Faktisk tænkte jeg det selv, da jeg fulgte med på monitoren (dyrlægen var dengang tavs som graven under scanningen), så var der symptomerne og så det faktum, at målene fra scanningen var set efter af to dyrlæger, før jeg fik tilbagemeldingen.

Da jeg stod og kiggede med på monitoren i sidste uge, syntes jeg, at pumpefunktionen så bedre ud, men tog så mig selv i at lade være med at stå at tolke på mine iagttagelser. Det kunne jo ramme mig ved et fælt slag, når jeg ville få konklusionen af scanningerne. For jeg ved, at man som “pårørende” altid frygter det værste, men kigger efter det bedste.

Scanningen var også denne gang meget grundig, og endelig var dyrlægen klar til at delagtiggøre mig i, hvad han så, sammenholdt med sidste scanning. Konklusionen var, at næsten 3 måneder med hjertemedicin havde fået venstre hjertekammer til at svinde ind i størrelse. Det var let forstørret ved sidste scanning. Medicinen havde også øget hjertes pumpekraft (som jeg også selv syntes, at jeg kunne se under scanningen). Det vil sige, at hjertet nu umiddelbart virkede normalt, hvis man kun kiggede på tallene, der forelå på baggrund af målingerne fra scanningsbillederne.

Men her skulle man så lige huske, at Fuji jo får medicin, så hun er jo kun “fin”, fordi hun netop får Vetmedin samt kosttilskud i form af Taurin, Q10 og Omega 3 olier.

Jeg bruger i dag flere penge på medicin og hjerterelateret kosttilskud end jeg bruger på foder til Fuji…. Hun er en dyr dame

Som dyrlægen også indskød, så synes han ikke, at de forhold i Fujis hjerte, som man kunne se på billederne var optimale. Dimensionerne passede ikke sammen, selvom alle værdier nu lå indenfor normalfeltet, så var der disharmoni, når man forholdt sig til det som en helhed. F.eks kunne man se, at hun tømte bedre/pumpede kraftigere, men han synes stadig, at hendes pump så sådan lidt “uldne” ud. Det er svært at forklare for en, som ikke har set billederne, men jeg kunne let se, hvad han mente.

Fuji elsker at svømme og løbe ved stranden – elsker at løbe ALLE steder!!

Jeg skulle for Guds skyld ikke stoppe med at være aktiv med Fuji. Tværtimod. Det har nu heller aldrig gavnet hjertepatienter at sidde hjemme i sofaen og spille Fifa. Vedr. hendes forpustethed kan jeg observere og forsøge mig med nogle ting, men generelt skal jeg bare observere hende, når jeg er aktiv med hende. Der skulle ikke umiddelbart være nogen risiko forbundet med at løbe agility, hyrde, løbe ture osv med hende, men jeg skal observere og stoppe, hvis jeg vurderer, at det er “for meget”. Nu må jeg prøve mig frem med aktiviteterne og tage den derfra.

Puste puste….

Gustaf var af den helt klare opfattelse, at border collien som race har hjerteproblemer. Ikke i stil med dobbermann, Irsk Ulvehund, Grand Danois eller Golden Retriever m.fl., men han så det i et omfang, så han anså det som et problem for racen.

Jeg fortalte ham, at Fujis historie havde sat gang i flere undersøgelser af andre hunde og henvendelser til KU Sund (Landbohøjskolen), og at KU Sund havde opfordret nogle bordercollieejere til at indsamle nogle data på deres hunde. Gustaf ville tage emnet op, når de mødtes i EKKO gruppen (gruppen af vet. kardiologer) i november. Så måske er der håb om, at man i racen kan blive klogere på hjerteproblemerne.

Adskillige hunde er scannet efter, at jeg delte min historie for snart 3 måneder siden. Der er ikke konstateret DCM hos nogen af de scannede hunde (heldigvis), men der er opdaget uregelmæssigheder, som f.eks stift hjertemuskulatur, anaplamose, nedsat pumpefunktion (ubehandlet kunne man iflg Gustaf på Bygholm godt forvente, at det kunne blive til DCM) samt givet anledning til et par videre udredninger. Mange har heldigvis fået meldingen, at alt er normalt.

Fuji som lille nutte-fis på 5 uger

Helt isoleret set for mig selv – og for Fuji ikke mindst, så er jeg glad efter sidste uges scanning. Det resultat er vigtigt for MIG og MIN hund, og så må vi tage den derfra. Jeg er fortrøstningsfuld og tror, at Fuji og jeg endnu har mange år sammen. Man kan selvfølgelig ikke sige noget om, hvorvidt der på sigt vil ske en negativ udvikling, men indtil videre responderer Fuji godt på den forebyggende hjertebehandling, og det forholder jeg mig til her og nu.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *