En helt særlig tour

Vi taler om Tour de France 2022 – 3. etape.

I 1995 og 1996 så jeg Tour de France. 1995 fordi jeg dengang havde en glubsk baby, som egentlig bare gerne ville æde konstant, og amningen foregik oftest ved TV´´´´ et. Sommeren var stinkende varm, og det var måske også det man bedst kunne holde til. 1996 måtte jeg da se Bjarne Riis vinde touren – lidt som opfølgning på 1995.

Jeg har aldrig rigtig forstået “systemet” i cykelløb, så det var altså ikke derfor, at dette års Tour var noget helt særligt. Men jeg har faktisk lært en del mere i 2022 om det.

Fra Haderslev By aftenen før touren kom til byen

Siden 2019 har jeg vist, at en af de danske etaper ville køre lige forbi vores have, og dermed også godt vidst, at det var noget, som jeg naturligvis var nødt til at opleve, når det var lige udenfor døren.

Vejen lige udenfor haven – aftenen før

Var det så noget særligt? Ja, det var bestemt noget særligt.

Rytterne kom bogstavelig talt susende forbi. Da det samlede felt kom forbi, kunne jeg mærke at den bøllehat, som caravanen havde kastet ud til os tidligere på dagen, kom til at sidde meget løs på mit hoved.

Feltet

De fik godt nok flyttet noget på luften og vores vej var visuelt omdannet til en “bette cykelsti” og lignede ikke den forholdsvis brede landevej, hvor motorcyklerne på en sommerdag godt kan komme ræsende med 150 km/t.

Feltet fyldte vejen godt ud

Et par timer før feltet dukkede op, kom reklamecaravanen forbi. Jeg talte ikke bilerne, men der var mange, og der var mange sjove køretøjet imellem.

Lidt fra caravanen

Vi var 8 personer ved vejkanten ud for vores hus, og jeg synes faktisk, at de var meget rundhåndede. Vi fik både muleposer, kasketter, nøgleringe, bøllehatte og slik.

Skoda

Der var smil på alles læber og sjældent har dansk politi da nok vinket til så mange glade mennesker. Betjentene vinkede også smilende til folk i vejkanten.

Så var det tid til at heppe på Magnus. Han kørte med et forspring på et minuts tid, da de nåede ned til os syd for Haderslev. Inden Magnus kom ræsende forbi kom info-vognen med en kort besked bragende ud til folk gennem højtalerne: “6 minutter til Magnus”.

Mens vi venter også holder øje med TDF via live streaming på mobile – iklædt bøllehatte mv fra caravanen

Inden for få minutter var det hele overstået…. Mærkelig fornemmelse. Bum så var det hele ovre. Lige som luft der fiser ud af en ballon og ligger lidt slattent tilbage. Og så alligevel så var det en oplevelse, som man nok ikke lige glemmer.

De her fire lod sig nu ikke stresse af postyret udenfor l¨ågen

I dagens anledning havde vi fået gæster, som også gerne ville opleve Touren. Nogle af dem generelt mere Tour de France-entusiastiske end andre, men det betød ikke så meget i denne anledning. Vi fik alle en helt særlig oplevelse.

Vi hyggede med frokost – og så begyndte de første køretøjer at røre på sig. Bemærk motorcyklist på vejen

Min veninde Charlotte og hendes mor havde for meget længe siden meldt deres ankomst og var meget velkomne.

Min far, min bror og hans kæreste havde hen af vejen også fundet ud af, at det da nok kunne være meget hyggeligt at opleve TDF uden at skulle mase sig ind i store publikumsmængder og parkere langt væk osv.

Vi spejder op langs vejen

Alle kom i god tid om formiddagen, inden vejene blev lukket af. Det var lige som et must. Min far kom dog allerede fredag aften, så han heller ikke skulle bøvle med lørdagstrafikken.

Om formiddagen gik vi en tur op til vores lille by, hvor der rigtig var pyntet op og gjort klar til den store fest. Overalt var der glade mennesker og en del havde allerede taget opstilling langs ruten.

Rundkørslen nord for vores by om formiddagen

Aftenen før var vi sammen med min far ude at køre en tur for at se lidt af ruten og lodde stemningen i de små landsbysamfund.

Hvis der er noget, som landsbysamfundene kan så er det virkelig at stable noget på benene. Det var altså virkelig fedt at se.

Byskiltet på vej ud af byen ned mod os

Der var prikkede huse, gule cykler, festtelte, skrift på vejen og opstillede tribuner langs ruten. Det stod helt klart, at der var en helt særlig dag i vente.

Festligt pyntet hus i Sdr. Vilstrup

Det var en helt særlig dag. Vi havde gennem den sidste måned nok fornemmet en øget trafik, ikke mindst af cyklister og mindre cykelløb, der var ude at teste ruten, men på selve dagen var der også en livlig men forholdsvis stille trafik, inden vejene ville blive lukket.

Et skud fra rundkørslen nord for vores lille by

Nu har vi prøvet det. Det var once in a lifetime, og det bliver ikke noget, jeg kommer til at køre Europa tynd for at opleve, men det er stort, når det foregår lige udenfor ens havelåge.

Det var også vildt at se transmissionen i TV og se de store menneskemængder i det smukke danske sommervejr, som vi trods alt havde lørdag og søndag, hvor rytterne tog turen rundt på Sjælland og Sydjylland.

En tanke om “En helt særlig tour”

  1. 🇩🇰 Dejlig beretning fra en helt særlig dag i Danmark. 🚴‍♂️🚴‍♂️🚴‍♂️🚴‍♂️🇩🇰

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *