Lykken er en mormor og morfar….

Det er efterhånden mange år siden, at jeg var barn, men jeg husker stadig de mange ferie, som jeg var på hos mine bedsteforældre i Haslund ved Randers. Det var en ren fest at være på ferie der. Der var badebassin og hængesofa i haven, man spillede “Antonius” over hustaget med sine fætre og kusiner, når vi var så heldige, at vi var flere på ferie på samme tid.

Min mormor og morfar til deres krondiamantbryllup i 1995

Hele ferien var dagen på børnebørnenes præmisser. Som jeg husker det, så spillede mine bedsteforældre Ludo og 500 med mig dagen lang (sådan var det nok ikke), og var mine kusiner der også, så kunne vi hyggelege dagen dagen med vores barbiedukker, som vi kunne af- og påklæde i et væk. Da der var købmand i den lille by, kunne vi få en femmer og gå ned og købe os lidt slik.

Min mormor tog os med bybussen ind til Randers by, hvor jeg mest husker, at vi handlede ind i Schou -Epa (den butikskæde er forlængst død) i Dytmærsken, og vi altid skulle forbi den Jydske Hingst på Østervold. Jeg erindrer faktisk ikke, at der var lavet de store foranstaltninger for os børnebørn, når vi kom på ferie. Kun at vi blev forkælet med opmærksomhed og tid. Jeg husker også at mine bedsteforældre havde en VW Boble, men den blev vist kun taget i brug, når turen ikke gik ind til Randers by eller også hang det sammen med, at min mormor ikke havde kørekort.

Den Jyske Hingst på Østervold

Jeg husker nu også, at mormor forventede, at vi hjalp lidt til med de huslige pligter f.eks med at gøre lidt rent, og jeg husker godt, at hun bad mig om at tørre støv af på hendes mørke reoler. Jeg fandt nu det projekt aldeles åndssvagt, for der var jo slet ikke støvet…. Jeg husker også, at hun vaskede (kogte) tøj i en stor balje i vaskehuset, som var en slags udhus, vel som et gammeldags bryggers. Den store balje i samme vaskerum kom i brug, når vi børn skulle bades. Der var godt nok også en bruser i det lille badeværelse i den anden ende af huset, men det var bare mere et mormorbad at komme i baljebadet.

Der var bolcher og søde sager i mormors køkkenskab bag spisepladsen eller over køleskabet. Hvor er det bare sjovt, at man stadig husker alle disse rare sommerstunder i det gamle lavloftede hus med den hyggelige have, hvor man kunne plukke kirsebær, stikkelsbær og ribs.

Men noget af det bedste ved disse ferier var, at man kunne bestemme menuen. Stakkels min morfar, der i flere uger i træk (vi var en del børnebørn, der på skift kom på ferie) må se stegt flæske og medister blive byttet ud med pandekager, æbleskiver (lavet i en rigtig æbleskivepande naturligvis) og risengrød, for de retter var omtrent, hvad alle feriebørnene ønskede hver gang.

Hvor er jeg glad for, at Silas også har den fornøjelse at kunne tage på ferie hos sin mormor og morfar – ligesom Tobias altid har kunnet det. Silas har også bestemt menuen for sin lille ferie her mandag til torsdag, og startede mandag ud med at bestille pandekager, tirsdag hakkebøf og mon ikke også han kan snige laks med ind på menuen, inden han skal hjem imorgen?

Silas og morfar hygger i Jesperhus, hvor vi var afsted sammen i 2011

I dag har de været i Skandinavisk Dyrepark, og Silas kan jo nok holde sine bedsteforældre igang vil jeg tro. Da jeg kørte mandag var han i hvert fald igang med at fægte med lyssværd med morfar. Man skal ikke tage for givet at bedsteforældre gider, men jeg er sikker på, at både børnebørn og bedsteforældre får noget ud af det. Og jeg glædes meget over, at mine forældre gider, for jeg ved, hvor meget tiden med mine bedsteforældre har givet mig af minder.

Silas i Skandinavisk Dyrepark

Henrik og jeg fik lavet vores arbejde uden, at Silas skulle overlades til sig selv, når nu SFO´en holder lukket i 4 uger. Som bonus fik vi også mulighed for at gå lidt ud om aftenen, men det var der nu ikke meget fis ved. Fedt, tænkte vi den første aften. Lad os tage i biffen. Desværre var der ikke nogen film, som vi gad at se. Pyt, så gik vi en tur med hundene ved vandet, og da vi var allerlængst væk fra bilen, stod det ned i stænger. Det blev en våd tur. Idag var vi enige om at tage en tur til Ribe, tage ud at spise og gå med vægterne, men vejret idag er så 12-14 grader, det blæser vel 12-13 m/sek og det er krydret med regn. Hmmmm! Nej, det blev så ikke Ribe. Men en dessert på en restaurant i Haderslev, bare fordi vi kunne…..

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *