6 uger efter TTA

Det er nu lidt mere end 6 uger siden, at Ninja fik en TTA korsbåndsoperation, fordi hendes korsbånd akut bristede under en agility træning. Det går heldigvis planmæssigt med hende, og jeg håber og tror, at Ninja nok skal blive fin igen, og som minimum kan få et liv med leg og aktive gåture.

Hvad er en TTA operation så egentlig? Ja, jeg indrømmer, at det anede jeg heller ikke rigtig noget om, før jeg stod med “problemet”. Jeg læste frem og tilbage på nettet og fandt også en masse information. Sammen med diverse opslag på nettet og korrespondance på Facebook med hundevenner, så følte jeg mig klar til at finde den rette behandling til Ninja, når dyrehospitalerne var klar til at tage i mod bookinger mandag morgen.

Jeg vil forsøge meget lavpraktisk at forklare hvad en TTA operation går ud på. Man overflødiggør korsbåndet ved at ændre knæets vinkel. Derved gør man knæet mere stabilt. Efter operationen stabiliserer knæet faktisk sig selv.

Her ses implantaterne. Forsiden er knæet vender mod venstre

Ved operationen flækker dyrlægen skinnebensknoglen, og udregner den vinkel, der skal være på det “nye” knæ. Der indsættes to implantater. Det ene, der holder en kile i knoglen åben, så skinnebensknoglen kommer til at stikke længere ud på knæet end før. Kilen fyldes ud af nyt knoglevæv i løbet af ca 6 uger. Man kan godt kalde det et fremprovokeret brud, og derfor er det med at holde hunden i ro i 6 uger let at forstå.

Det andet implantat stabiliserer de to knoglestykker, der er på hver side af kilen.

Ninjas røntgenbillede lige efter operation

1-2 dage efter operationen vil hunden typisk gå på benet. Sådan var det også for Ninja. Da jeg hentede hende onsdag (dagen efter operationen) ville hun ikke bruge benet. Knæet var hævet og ømt. De næste dage brugte jeg en del tid med at lægge is på knæet.

En lille souffleskål og en pose frosne ærter var fine hjælpemidler

Om torsdagen begyndte hun dog at bruge benet, og når jeg var ude i haven og lufte hende, så brugte hun benet, men hvis hun stod inde, så aflastede hun som regel sit dårlige ben.

De første dage trak hun benet op under sig, når hun f.eks skulle spise

Efter et par dage kom der også lidt humør tilbage i hende. Hun blev igen opmærksom og interesseret, når der foregik nogle ting i huset, som vil gerne ville tjekke ud. Det var dog ikke sådan, at hun nødvendigvis rejste sig for at se nærmere på det. Men det var dejligt at se, at hun igen var interesseret i omverdenen. Men set i bakspejlet så var hun faktisk noget stille i det i næsten en måned.

Dejligt at Ninja er glad igen.

Nu mærker jeg tydeligt på hende, at hun er mere og mere sig selv. Det er jo heller ikke fedt, når man bliver dæmpet, hver gang man viser lidt initiativ og glæde. Ofte har det været Fuji, der glad kommer og inviterer til leg. Ninja vil gerne, og det er så trist at skulle sige nej. Men når det så er sagt, så synes jeg ikke, at det har været så svært at holde Ninja rimelig i ro.

Fuji spiller op til leg. Ninja er bundet til trampolinen, så det bliver der ikke meget sjov ud af

Heldigvis er Ninja en stille og rolig hund indendøre. Vi har en stor indhegnet have på over 4000 kvadratmeter, og der må man spæne tosset rundt. Indenfor må man ikke spæne rundt og lege vildt. Det forstår alle mine hunde. Den restriktion har jeg været rigtig glad for de sidste 6 uger.

Mine hunde er heller ikke velkomne i møblerne. Det har jeg også været ret glad for de sidste 6 uger. Det har betydet, at Ninja har kunnet gå frit omkring i huset og bare har skulle bæres op og ned af trapperne. Det havde været ekstra trist og kedeligt, hvis hun skulle have ligget i et bur i 6 uger.

De her første seks uger har restriktionen været at lufte hende på to daglige ture på intervaller stigende fra 5 minutter (1 uge efter operationen) til nu 20 minutter. Alt er foregået i skridt i kort snor, fordi hunden derved tvinges til at bruge (vægtbære) på det dårlige ben. Det er lettere for hunden at finde balancen til kun at bruge 3 ben, hvis den kommer op i tempo/trav.

Der gik nogle uger, før vi kunne komme ud af haven og gå tur. Haven var for stor og turene måtte kun være ultrakorte.

De sidste par uger er jeg begyndt at udfordre Ninja med skiftende underlag.

Stenet strand, som jeg ved at lidt hård at gå på, fordi der er blandet niveau og blandet fasthed i underlaget.

Et mere krævende underlag med en blanding af sten og sand. Meget afvekslende strand.

Eller højt græs fordi det fremtvinger et løft af benene og dermed også vægtbæring.

Små skråninger langs vejen som igen udfordrer vægtfordelingen i skridtene. Ja, man kan altså blive helt nørdet med hvor man går tur. Ikke alle muligheder har jeg kunnet nå fra min egen hoveddør, men så har jeg puttet hundene i bilen og kørt efter det.

Efter genoptræningsplanen må man starte op med træning i waterwalker 10 dage efter operationen. Desværre konstaterede jeg, at jeg havde meget langt til nærmeste waterwalker. Mindst en times kørsel og/eller 100 km. Eftersom hun gik så fint på benet, så ville jeg ikke køre så langt for at gå 3-5 minutter, som jo nok var hvad hun ville kunne klare i starten af sådan et forløb. Waterwalker er heller ikke et must for en god genoptræning.

Ninja i waterwalker

Jeg var afsted første gang i sidste uge, hvor hun fint gik 10 minutter. Genoptræning uden waterwalker kan man nu også godt. Men jeg valgte det alligevel efter 5 uger, fordi jeg så bedre kunne se, hvordan hun gik og hvor man evt skal sætte ind i øvelser.

Waterwalker, 6 uger efter operationen

Waterwalkeren viser at hun går meget flot og ensartet. Hun går lidt bredt bagtil, men det er meget normalt. Jeg valgte at køre til Bygholm Dyrehospital i Horsens, og det er jeg indtil videre rigtig glad for. Ninja går i waterwalkeren, og veterinærsygeplejersken og jeg snakker lidt om forskellige øvelser, som jeg kan arbejde videre med.

Vi arbejder med små øvelser i ultrakorte intervaller

Nu hvor de første 6 uger er gået, så må Ninja luftes i flexline. Egentlig må hun også luftes løs, men hun må stadig ikke lege vildt og dyrke hård motion. Jeg ved, at hun og Fuji ville blæse haven rundt (eller på gåturen), hvis hun fik muligheden for det, så vi holder os til flexlinen. Better safe than sorry.

En tur i waterwalker trætter åbenbart helt enormt. Det er ikke svært at finde ro i den lille lånebil på vejen hjem.

Planen som Anicura Århus udleverede informerede om, at det helst skulle gå fremad hver dag og ikke måtte gå tilbage. Sådan gik det også rigtig fint i 4 uger, og jeg var så glad og fortrøstningsfuld.

Søndag aften efter et sommerhusophold, hvor vi havde kørt i nogle timer, og hun derfor havde ligget i bur, var hun virkelig halt, da jeg løftede hende ud af bilen. Benet havde hun trukket helt op under sig, og jeg kunne tydeligt se på hende, at hun ikke var tilpas. Jeg var grædefærdig, for jeg var slet slet ikke forberedt på, at hun kunne gå fra at gå superflot om eftermiddagen til at være stokhalt om aftenen.

Jeg gav hende smertestillende og konstaterede, at hun fint kunne bøje og strække. Hendes lårmuskel virkede hård og jeg gav hende varmepude på låret og masserede hende lidt. Efter lidt over en time støttede hun igen på benet. Det var faktisk et ret grim forskrækkelse for mig, og var blev seriøst bange for, at noget var gået helt galt.

Efter at have konfereret med et par dyrlæger, har jeg siden fundet ud af, at det er meget normalt, at der kan opstå spontan halthed i løbet af de første 3 måneder.

Hvis bare hunden igen går fint på benet og det ikke bliver ved, så skal man tage det helt roligt. Men jeg var ikke spor rolig den søndag aften. Det er måske også en god info for andre, som får en hund TTA opereret. Så den vil jeg naturligvis gerne lige dele her.

Nu er vi kommet gennem det, som alle kalder de værste seks uger. Der venter 6 uger mere med restriktioner, men med mulighed for lidt mere aktivitet. Det ser ud til at gå den helt rigtige vej, og jeg er meget fortrøstningsfuld. Næste step er opfølgende røntgenbillede, som skal tages efter 8 uger. Det skal helst vise en flot opheling rundt om implantatet, så det krydser jeg naturligvis fingre for.

11 tanker om “6 uger efter TTA”

  1. Tak for at du viser dette, min Labrador pige fik implantat i marts 2019, men jeg syntes at hun får perioder hvor det er svært, nu i lørdags var havde vi fest og hun skulle jo være med i alt, nu har hun ondt og er på smerte stillende (igen) alt er ellers gået efter planen, og vi har givet hende is på, massage efter operationen som aftalt, og hun går pænt på benet…men… vi har aftalt at hvis det andet ryger, så siger vi farvel, vi har ikke nerver eller hjerte til at lade hende gå det igennem igen… hun er stadig ikke på toppen, tror også at hun er større end din, hun vejer 29 kg. Forsat god bedring.

    1. Tak for din kommentar.
      Kan det være fordi din hund mangler muskler og derved bliver øm. Hvis muskelopbygningen skal kunne følge med, så skal man lægge et meget stort stykke arbejde i lave øvelser med hunden.
      Hvis hun bare bliver øm pga musklerne, så er der ikke noget at bekymre sig om.
      God bedring til hende.

    2. hvordan har din hund det i dag. Vi overvejer en TTA operation, men er meget i tvivl om senfølger og livskvaliteten efterfølgende, Vi har en boxer på 29 kg og som er 4 år.
      Vh Lone

      1. Hej Lone
        Min hund har det rigtig fint. Hun er 10 år (næsten 11) har lige været i fuld røntgen, hvor dyrlægen var meget imponeret over hendes skelet. Det har i hvert fald ikke forårsaget gigt eller andet. Jeg løber ikke agility med hende mere, men jeg går rally og hun løber og leger med mine andre hunde uden begrænsninger.
        Jeg kender rigtig mange som har gennemgået en meget vellykket TTA.
        Man kan være uheldig at korsbåndet smutter på det andet ben også. Men jeg kender altså flere der er “sluppet” med det ene.
        Der er mange gode år i jeres boxer, men vær opmærksom på, at det også kræver en indsats for jer at genoptræne hunden – samt holde den i ro de første mange uger efter operationen.

  2. Er glad for at læse dine erfaringer, min tæve blev opereret for 3 uger siden, og er på “ferie” hos mine forældre, så hun kan få ro.
    Men nøj, hvor er det hårdt!

  3. Min den ene hund er osse blevet opr. for korsbånd for præcis 6 uger siden nu. Har spærret trappen til 1. Sal så hun ikke kunne komme derop, men hvornår må hun gå de 13 trin op?
    Lidt køligereat sove på 1. Sal 😊

  4. Godt skrevet. Min golden på 9 er opereret for 4 uger siden. Humper kun lidt efter søvn. Kan desværre ik gå med ham pga sygdom, men har stor have han går meget rundt i. Jeg overvejer vand træning, men det er dyrt og forsikring er opbrugt. Så må krydse for alt går godt.

    1. God bedring.
      Du kan faktisk godt lave en masse god øvelser hjemme i stuen med din hund for at genoptræne. Og ja vandtræning er dyrt, men heller ikke en nødvendighed.

      1. Kan du give eksempler på hjemmeøvelser😉 Har en doodle på 7år som blev opereret for to uger siden

  5. Du kan bruge en luftmadras. Læg evt en dyne over den, så neglene ikke laver hul og den virker lidt blødere for hunden.
    Så skal din hund bare stå på den og du kan stille flytte en godbid lidt rundt, så den flytter vægten lidt fra ben til ben.
    Du kan også få din hund til at gå 8-taller rundt om to kegler eller to andre genstande. På den måde får den også flyttet vægten fra side til side og ingen af øvelserne er vilde.
    Det var i hvert fald et par rimelig simple forslag. Vi taler bare om få minutter (2-3 min) for hver af øvelserne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *