Der blæst´en vældig vind..

… den daw ude fra west. Sådan sang vi i 90´erne, for det havde De Nattergale “lært” os.

D. 3. december 1999 fik vi rigtig rigtig meget blæst. Det var der Orkanen Adam rasede. Jeg husker egentlig ikke, at orkanen havde et navn dengang, men jeg husker godt selve orkanen og den fredag, hvor den rasede. Det gør du måske også, selvom det i dag er 20 år siden?

Jeg boede dengang i min barndomsby Kolind på Djusland. Hver fredag spillede jeg badminton sammen med min gode ven Jens. Som jeg husker det, så gjorde vi også det denne fredag. Vi plejede faktisk ikke at tage det så højtidligt, hvad der blev rådet og frarådet til. For man frarådede al unødig udkørsel den aften. Badminton var vel ikke unødig?! Vi var midt i 20´erne og total udødelige. Vind og vejr er jo ingen trussel i Danmark, vel??

Med årene har jeg en lidt anden indstilling, og jeg har faktisk også fundet ud af, at man ikke altid kan “gå på vandet”. Men sådan var det ikke i mine yngre år.

Jeg husker også, at vi hørte om væltede træer og at vinden var meget voldsom. Dagen efter lå der træer og andre forblæste ting hist og pist. Vi hørte venner og familie fortælle de lokale historier om det forfærdelig uvejr. Jeg synes, at det var vildt.

Så gik jeg der med opfattelsen af, at vi havde oplevet noget vildt. Det forstummede dog fuldstændig, da jeg skulle på et kundebesøg i Gram i det sønderjyske. Jeg husker stadig turen fra motorvejen og ud til Gram, hvor skovarealerne var omdannet til mikadospil. Træstammerne lå hulter til bulter og flere steder stod der nærmest ikke et oprejst træ. Det var ret chokerende og faktisk ret sørgeligt at køre gennem landskabet mod Slotsbyen Gram.

Mine kolleger i den sydlige afdeling, som jeg slog vejen forbi efter kundebesøget fortalte om de tage og huse, der var blæst i smadder hjemme hos dem eller naboerne.

Da jeg kørte hjem tænkte jeg, at vi alligevel ikke rigtig havde haft Adam på besøg hjemme på Djursland. Adam der sydpå havde blæst med vindstød på op mod 180 km/t, Adam der på Lindøværftet på Fyn havde nedlagt en kran på 5000 tons, Adam der havde taget 7 menneskeliv.

Naturen skal vi havde respekt for.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *