5 dage med proprioception

Da jeg i sommers blev færdig med uddannelses til rehabiliteringsterapeut for hunde, så fik jeg måske logisk nok blod på tanden til at udforske mere i universet omkring træning med hundens krop.

Jeg har i starten af året leget med nogle små hold med kropstræning for hunde (og ikke mindst deres ejere), og de sidste 5 dage har jeg brugt på at tilegne mig endnu mere viden på dette felt.

Hvis man skal beskrive indholdet af proprioceptionskurset på den helt korte og enkle måde, så handlede det om kropsbevidsthed, balance, holdning og selvsikkerhed på diverse materialer og underlag.

Jeg har hørt flere personer udtale sig meget rosende om Sam Turner fra Holland og hendes tilgang til træning af hundens krop, så det kunne jo være et meget fint bud på en måde at udvide sin horisont på.

Så er vi ellers i gang med kurset

Så jeg tjekkede ind på et 5 dages instruktørkursus hos HundeVenligVerden i Nordjylland. Ikke så meget fordi jeg har brug for et certifikat på, at jeg har været der og hørt efter, hvad der er blevet sagt, men primært for at blive klogere. De fleste på holdet havde selv hundeskoler/undervisningsvirksomhed mere eller mindre på hel- eller deltid.

Jeg havde fra starten tænkt, at jeg ville trække campingvognen med til Nordjylland og sove på en campingplads i området sammen med hundene. Men vejrudsigten fik den begejstring til at dale, når jeg også skulle have 4 våde og beskidte hunde i vognen og kunne forvente frostgrader.

Så jeg fandt så fin en løsning med overnatning hos min far de fleste af nætterne og hos Tine i Hjallerup den sidste nat. Jeg fik også klemt en firmafest ind i programmet fredag aften, så alt endte (som altid) med at gå op i en højere enhed.

Mine hunde er altid glad for at besøge min far

Det var et super fint kursus i gode omgivelser og et skønt og rummeligt lokale, som vi kunne lave alle øvelserne i. Heldigt nok for det var godt nok ikke vejr til at lave ret meget udenfor, hvis man skulle modtage lidt nørdede informationer samtidig med at man skulle holde varmen, holde Ipad/mobil for at filme og holde sine notater tørre. Vejrguder gav nærmest alle typer vejr (sådan som april jo er).

Noget af kursets indhold var at iagttage forskellige detaljer omkring hundens bevægelser og holdning, når den ikke lavede “noget”. Det var for mig en catch up fra den tidligere uddannelse.

Vi arbejdede derefter med forskellige øvelser i relevante grupperinger. Der var tid til at have hands on på øvelserne og filme arbejdet, indlæringen og opmærksomhedspunkter på de enkelte øvelser. Den del var virkelig super god. Så jeg fik mange flere gode ting ned til de andre gode ting i min rygsæk.

MicMic som demohund, hvor vi afprøver højden på forskellige targets

Jeg fik i hvert fald også bekræftet, at man slet ikke behøver en masse fancy udstyr for at arbejde med hundens krop. Og i tillæg at en del af de produkter, der er på markedet til træning ikke nødvendigvis er så anvendelige, når alt kommer til alt. Så det er altså ikke manglen på de dyre redskaber, som er en brugbar undskyldning for manglende træning med hundens krop. Det er jo sådan set det samme for mennesker, men det er en helt anden snak…

Holdet diskuterer, afprøver selv og tjekker forskeligt udstyr ud. Interessant!

Det sværeste ved kurset (for mig i hvert fald) var, at al undervisning og kommunikation på kurset foregik på engelsk. Det kræver en hel del ekstra for mig, både når jeg skal forstå, hvad der bliver sagt, omdanne det til notater, som blev lidt et misk-mask af engelsk og dansk.

Alle lærer helt sikkert meget forskelligt. Jeg lærer bedst ved at prøve selv eller se tingene blive udført foran mig. Den del var faktisk rimelig god på kurset. Til gengæld var det ekstra svært for mig, at undervisningen bestod af rigtig meget tale, som foregik uden powerpoints eller tavlenotater til at understøtte det, som blev sagt. Lige der tabte jeg helt sikkert en del ting undervejs, fordi jeg brugte for meget energi på at holde styr på oversættelser og billeder i mit eget hoved. Det kunne godt være lidt frustrerende.

Kurset sluttede vi af med en skriftlig opgave (naturligvis også på engelsk). Efter frokosten havde vi en snak om, hvordan man kan opbygge et forløb af f.eks 5 gange med de ting, som vi har været igennem på dette kursus. Det gav nogle interessante snakke på holdet og masser af god inspiration til opbygning af undervisning.

Så nu glæder jeg mig til at lege med nogle af øvelser i praksis.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *